Home » Știință » Prima misiune NASA cu astronauți într-un habitat marțian simulat a ajuns la final

Prima misiune NASA cu astronauți într-un habitat marțian simulat a ajuns la final

Publicat: 08.07.2024

Prima misiune NASA cu astronauți pe Planeta Roșie simulată, care a durat puțin peste un an, a ajuns la final.

Această misiune, prima din seria CHAPEA („Crew Health and Performance Exploration Analog”), a început pe 25 iunie 2023, când patru voluntari au fost închiși într-un habitat simulat al planetei Marte la Centrul Spațial Johnson (JSC) al NASA din Houston.

Cei patru au ieșit din habitat sâmbătă (6 iulie), revenind la viața obișnuită de pe Pământ după 378 de zile.

Misiunea cu astronauți pe Planeta Roșie simulată s-a încheiat

Voluntarii pentru misiunea CHAPEA-1 au fost Kelly Haston, Anca Șelariu, Ross Brockwell și Nathan Jones. Casa lor pentru ultimul an și ceva a fost Mars Dune Alpha, un habitat imprimat 3D de 158 metri pătrați conceput pentru a semăna cu un avanpost izolat de pe Marte.

Experiențele acestor astronauți pe Planeta Roșie simulată vor ajuta NASA să planifice misiuni reale cu echipaj pe Marte, pe care agenția intenționează să le lanseze la sfârșitul anilor 2030 sau începutul anilor 2040.

Cum s-a simțit echipajul NASA?

„Timp de mai bine de un an, echipajul a simulat operațiuni de misiune pe Marte, inclusiv ‘plimbări pe Marte’, a cultivat și recoltat mai multe legume pentru a-și suplimenta alimentele conservate, și-a întreținut echipamentele și habitatul și a funcționat sub stresuri suplimentare pe care le va experimenta un echipaj pe Marte, inclusiv întârzieri de comunicație cu Pământul, limitări de resurse și izolare”, au scris oficialii NASA în descrierea misiunii CHAPEA-1.

NASA a sărbătorit ieșirea celor patru cu o ceremonie de „bun venit acasă” la JSC pe 6 iulie.

„CHAPEA-1 a fost o experiență unică, cu mari provocări, bucurii și tristeți și multă muncă grea, cu o doză bună de distracție pe deasupra”, a spus Haston, care a comandat misiunea, în timpul evenimentului transmis în direct.

„Sunt emoționată că faptul că am fost plecată într-un analog de un an pe Marte m-a apropiat de cei cu care am fost și de cei pe care i-am lăsat acasă”, a adăugat ea, citată de Space.com.

Vă recomandăm să citiți și:

Obiectele luminoase descoperite în Universul timpuriu îi derutează pe oamenii de știință

O formă rară de materie cuantică a fost creată, în premieră, cu ajutorul moleculelor

Avioanele hipersonice ar putea fi folosite pentru călătorii spațiale

Forme ciudate au fost descoperite în atmosfera superioară a Pământului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase